zondag 22 april 2012
Feestelijke inhuldiging geboortedreven in Averbode Bos & Heide

Alle kindjes geboren in 2011 in de gemeentes Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem en Tessenderlo, kregen een erg bijzonder geboortecadeau. Voor elke boreling werd immers een prachtige dreefboom geplant in de eeuwenoude dreven van het natuurgebied Averbode Bos & Heide. Zo zijn er maar liefst een duizendtal nieuwe bomen bij geplant. Op zondag 22 april werden deze geboortedreven feestelijk ingehuldigd tijdens het Drevenfeest in Averbode!

De drie burgemeesters en afgevaardigden van de partnerorganisaties huldigden de geboortedreven officieel in en gaven  een woordje toelichting geven bij het project. En een wens voor de kindjes mocht ook niet ontbreken!

Maar de eregasten waren uiteraard de baby’tjes van 2011. In de ‘lekdreef’ tegenover de Abdij viel er heel wat te beleven: springkastelen, kindergrime, koesterkermis, bar… Aan het Speelbos in de Bonenstraat kon elk kindje samen met de familie een persoonlijk boomschijfje ophangen aan één van de vier centrale boomstammen. Elke boomstam staat symbool voor een geboortedreef. Er zijn immers vier nieuwe dreven aangeplant: een dreef voor elk seizoen. Zo hebben de kindjes geboren in de lente van 2011 hun eigen lentedreef ,de zomerkindjes een zomerdreef, enzovoort. De boomstammen met de gesigneerde boomschijfjes zijn een herkenningspunt in het natuurgebied Averbode Bos & Heide en een herinnering voor alle aanwezige kinderen!

Het herstel van de drevenstructuur in dit gebied maakt deel uit van het natuurinrichtingsproject Averbode Bos & Heide.  De Regionale Landschappen Noord-Hageland en Lage Kempen wilden samen met Natuurpunt hun steentje bijdragen door een drevenproject op te starten. Dit project maakt de betekenis en waarde van de dreven in het gebied kenbaar aan de inwoners van deze Regionale Landschappen. Met deze actie willen we ook de betrokkenheid verhogen van landbouwers, beheerders van toeristische verblijven, landeigenaars, natuurliefhebbers en gemeentebesturen.

Bij het aanplanten van de dreven hebben we bewust gekozen voor streekeigen, autochtoon plantgoed: Wintereiken, Lindebomen of Beuken. Deze planten zijn aangepast aan de lokale groeiomstandigheden waardoor ze beter bestand zijn tegen ziektes, lange vorstperiodes…

De aanplant is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de provincie Vlaams Brabant en de Vlaamse overheid (Onroerend Erfgoed en VLM) . Het project werd ook financieel en logistiek ondersteund door de gemeenten Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Veerle-Laakdal.

Wij hopen dat de kinderen  samen met hun familie vaak naar hun geboortedreef trekken en zo de waardevolle natuur in het gebied ontdekken!

Meer weten?
Tinne Cockx, biodiversiteitsmedewerker
T 016 61 92 29 of tinne.cockx@rlnh.be