Het regionaal landschap Noord-Hageland

De streek
Het regionaal landschap Noord-Hageland is een regio van 41.500 ha in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant. In het noorden grenst de streek aan de zandige Kempen en in het zuiden aan het zandlemige Hageland. De regio omvat tien gemeenten en telt ongeveer 160.000 inwoners.

Variatie troef
De uitgesproken ijzerzandsteenheuvels getuigen van de vroegere aanwezigheid van de Diestiaanzee. Toen de zee zich miljoenen jaren geleden terugtrok liet ze hier ijzerhoudende zandbanken achter. Door het contact met de lucht klitten de zandkorrels samen tot ijzerzandsteen en werden de zandbanken zandsteenheuvels.

De afwisseling van heuvels en valleien, van droge heidevelden tot natte broekbossen, van warme zuidhellingen tot koude noordhellingen leveren een zeldzaam gevarieerde natuur op. Een gedroomde thuis voor tal van planten en dieren!

Samen met de valleien van de Demer, Winge, Motte en Begijnenbeek zorgen de ijzerzandsteenheuvels voor een aantrekkelijk en afwisselend landschap. Denk hierbij nog talrijke oude monumenten, historische stadjes en pittoreske dorpen en je hebt de perfecte mix van natuur en cultuur.

 

Klik hier als je deze kaart wil vergroten.