Opknapbeurt voor Aarschotse Craenenskapel

Dankzij het 360°-erfgoedproject van de provincie Vlaams-Brabant kan waardevol klein historisch erfgoed gerestaureerd worden in samenhang met het omringend landschap. Dit jaar was de Craenenskapel in Aarschot aan de beurt. Deze kapel, geflankeerd door twee mooie lindes, springt mooi in het oog op de viersprong van de Craenenskapelstraat en Bekaflaan.

Door het lekkende dak veroorzaakte vocht schade aan het gebinte, de bezetting van de nis en de voegen. De trap en leuning verdienden ook een opknapbeurt.
Na de snoeiwerken door een professionele boomverzorger is de restauratie van de kapel begin november gestart. Het dak kreeg een nieuw zinken bedekking mét verluchting. Door in het plafond van de nis en in het glas ook verluchting te voorzien, wordt een luchtcirculatie gecreëerd die de vochtproblemen zullen oplossen. Wanneer de nis en stenen droog genoeg zijn, kan het Mariabeeld opnieuw in de nis geplaatst worden.
Rondom de kapel zijn de kasseien opnieuw gelegd en werd de trap opgeknapt: blauwe steen zal de losse stoeptegeltreden vervangen en een nieuwe dubbele leuning zal het geheel afmaken. Niet alleen mooier maar ook veiliger!

Meer weten over dit erfgoedproject?
Stefan Smets, medewerker landschapszorg
016 61 92 23 of stefan.smets@rlnh.be