vrijdag 14 december 2018
Succesvolle samenaankoop 'Behaag je tuin'
> 147 inwoners maken het verschil in Noord-Hageland

Voor het eerst organiseerden de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Van 1 september tot 31 oktober konden de inwoners van de 62 Vlaams-Brabantse gemeenten, die aangesloten zijn bij een regionaal landschap, aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun eigen omgeving te vergroenen. Op zaterdag 8 december kon iedereen zijn plantgoed in zijn gemeente afhalen.

In Noord-Hageland maken 147 inwoners van Noord-Hageland het verschil. Samen bestelden zij 326 streekeigen haagpakketten,  268 hoogstamfruitbomen, 67 klimplanten, 66 hoogstambomen, 126 wilgenpoten en 52 wilgenbundels. Met dit streekeigen plantgoed richten ze hun tuin natuurvriendelijker en verhogen zo de biodiversiteit in hun buurt!

In de provincie Vlaams-Brabant bestelden 770 inwoners meer dan 41.000 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Dit is samen goed voor meer dan 13,7 km groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen. Daarnaast komen via deze actie ook 1.522 hoogstam(fruit)bomen, 206 wilgenpoten, 254 klimplanten, en 343 bundels wilgentakken in de tuinen terecht.

De regionale landschappen werken samen met de provincie Vlaams-Brabant en alle aangesloten gemeenten aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. Deze actie kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne. Vanaf 1 september
2019 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen op www.behaagjetuin.be.

Download hier de infografiek