maandag 7 augustus 2017
Twee nieuwe Demerpoorten in opbouw
> Betekom en Langdorp

Blikvanger in het landschap
Aandachtige passanten in Betekom hebben het vast wel opgemerkt... de Demerbrug zit in een nieuw kleedje. De balustrades zijn bekleed met cortenstaal. In deze platen zijn cirkels van verschillende groottes gelaserd. Een patroon dat de meanderende Demer voorstelt en dat 's avonds zal oplichten dankzij de ledverlichting die erin verwerkt zal worden. Weldra krijgt ook het vroegere tolhuisje nog een visueel eerbetoon... wordt vervolgd!

Picknicken langs de Demer
Eind juli zijn ook de werken op de site in Langdorp gestart met de aanleg van een picknicktafel van maar liefst 35 meter. De tafel is opgebouwd uit verschillende inheemse houtsoorten en cortenstaal. Ze krijgt een plaats op het perceel tussen de Demer en het voetbalveld. Een rustpunt voor bezoekers en passanten met een prachtig uitzicht op het weidse Demerlandschap.

Demerbakens als herkenning
De inkleding van de brug kadert in het project ‘Ontmoet de Demer.’ Het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw en Toerisme Vlaams-Brabant vzw bouwen deze zomer vijf landschappelijke ontmoetingsplaatsen langs de Demer. Het Boerenkrijgplein in Diest, de site van de Hemmekes in Zichem, de site rond de Langdorpse kerk, de Demerbrug in Betekom en het valleigebied ten zuiden van Werchter worden elk op basis van hun specifieke kenmerken in kijker gezet. Elk ontwerp vertaalt het belang van de Demer voor de plaatselijke bewoners doorheen de geschiedenis. Je herkent elke ontmoetingsplaats aan het karakteristieke Demerbaken.

Fraai roestbruin uiterlijk
Bij het ontwerp van elke ontmoetingsplaats zijn de belangrijkste uitgangspunten: inpasbaarheid in het landschap, functionaliteit en de band met de Demer. Voor de materiaalkeuze vertaalt dit zich in het gebruik van inheemse houtsoorten en cortenstaal. Dit is een metaallegering waaraan onder andere koper, chroom en zink zijn toegevoegd. Aanvankelijk roest het materiaal op dezelfde manier als gewoon staal, maar na enkele maanden kristalliseert het roest en hecht het zich als een beschermende laag op het staal vast. Deze gevormde oppervlaktelaag zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer aankan en de oxidatie stopt. Het cortenstaal krijgt dan stilaan zijn unieke esthetische en beschermende uitzicht. De opvallende roestbruine kleur is de ideale verwijzing naar de ijzerzandstenen heuvels en het gebruik van ijzerzandsteen als bouwsteen in de Demervallei.

Meer weten?
Joost Eens, coördinator Strategisch project Demervallei
016 61 92 27 of 0490 42 08 44

In dit artikel ontdek je meer over het ontwerp van de vijf ontmoetingsplaatsen aan de Demer.