Bouw een bijenhotel

Maak van je tuin een ware oase voor (wilde) bijen.

Maak van je tuin een ware oase voor (wilde) bijen. Waar beginnen? Voorzie de bijen van voedsel én van een dak boven hun hoofd!Terug naar overzicht
Delen

Help jij de bijen in jouw tuin al? Maak van je tuin een groen paradijs: zorg voor voldoende voedsel door je gras minder te maaien, bomen en struiken te planten of een bloemenakker in te zaaien. Heb je voldoende nectar en stuifmeel in je tuin? Dan kan je ook zorgen voor nestgelegenheid.

Het merendeel van de bijensoorten nestelt onder de grond. Hiervoor hebben ze nood aan een minerale bodem in de zon.  Dit vinden ze onder andere op open plekjes in je tuin of onder een plant zoals Madeliefje: onder het bladrozet blijft de grond vrij. Door je gazon niet te bemesten komt er ruimte voor bloemen en open plekjes. Deze plekjes vinden de bijen bovendien ook tussen plantsoenen. Probeer dus het gebruik van worteldoek of hakselhout te vermijden, dit verhindert dat bijen kunnen nestelen.

Voor de bijen die bovengrond nestelen, kan je een bijenhotel knutselen. Boor gaten (2 tot 12 mm) in inheems gedroogd hard hout (eik, beuk, robinia, kastanje, kers). Boor recht, spaar de achterwand en zorg dat er geen splinters in het boorgat of aan de rand van het boorgat uitsteken. Schuur deze goed af zodat de bijen hun vleugels niet scheuren aan splinters. Ook holle stengels (bamboe, riet, braam) in een leeg conservenblik of houten kistje vormen geschikte nestplaatsen. Probeer verschillende diameters te voorzien en weet dat de dieren niet verder kunnen nestelen dan de knoop. In de tutorial onderaan leggen we je stap voor stap uit hoe je zo'n hotel maakt. (vanaf 04:45).

Veel succes en geniet van het heerlijke gezoem in de tuin!