Cursus eikelmuisinventarisatie

Wil je graag de plekken in Vlaams-Brabant in kaart brengen waar er nog eikelmuizen voorkomen? Wil je leren hoe je dat best aanpakt? Schrijf je dan in voor onze cursus eikelmuisinventarisatiemethodes!

Inschrijven

Terug naar overzicht

Witte bomendreef 1 3050 Oud-Heverlee

Startplaats

12 maart 2022 | 13u00

Start

12 maart 2022 | 17u00

Einde

Gratis

prijs

De eikelmuis met haar zwarte zorro-masker en mooie pluimstaart is een soort die bij velen tot de verbeelding spreekt. Ze heeft echter een goed verborgen levenswijze en is vooral ’s nachts actief en bovendien de helft van het jaar in winterslaap, waardoor weinigen dit schitterende slaapmuisje al gezien hebben. Des te meer omdat ze bijna overal in Vlaanderen sterk achteruitgaat. Toch zijn er waarschijnlijk nog allerlei plekken waar ze voorkomt, zonder dat iemand het weet. Om deze plekken te ontdekken en zo het verspreidingsbeeld verder te vervolledigen, willen we zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om te gaan inventariseren. Daarom organiseren we een cursus waarin we uitleggen hoe je dat best aanpakt.

Allerlei inventarisatiemethodes komen aan bod, gaande van onder andere nestkasten en sporenbuizen controleren tot geluidsopnames maken. De voor- en nadelen van elke methode worden besproken. Je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen. Daarna bekijken we samen op (digitale) kaart wat de interessantste plekken zijn om op zoek te gaan naar (sporen van) eikelmuizen. Omdat we binnen ons eikelmuisproject de mogelijkheid hebben om inventarisatiemateriaal aan te kopen en uit te lenen, zullen we polsen welke noden hierrond zijn. Zo kunnen we tegen de start van het inventarisatieseizoen in mei voorzien wat nodig is om volop in gang te schieten. Als er op het einde van de cursusnamiddag nog tijd over is, kunnen we met wie zin heeft een wandelingetje in de omgeving maken en nog meer vertellen over eikelmuizen en hun levenswijze.

Praktische info

Datum:  zaterdag 12 maart om 13u00, einde voorzien tussen 16u00 en 17u00

Locatie: Streekhuis Dijleland - Witte Bomendreef 1, 3050 Oud-Heverlee (onder voorbehoud i.k.v. corona-maatregelen)

Schrijf je in! Zo kunnen we je op de hoogte houden onder welke voorwaarden de cursus plaatsvindt en de locatie bevestigen.

 

Deze cursus kadert in een duurzaam biodiversiteitsproject met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant, waarbinnen Natuurpunt Studie samen met de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen allerlei acties gaat ondernemen om de eikelmuis te helpen overleven.