Op zoek naar de ZomertortelWeligerveld 13 212 Lubbeek

Startplaats

18 mei 2024 | 08u00

Start

18 mei 2024 | 12u00

Einde

gratis

prijs
Delen

Regionaal Landschap Noord Hageland en de bedrijfsplanner van de Vlaamse Landmaatschappij bundelden hun krachten en dienden een project in bij het Departement Landbouw, dat nu is geselecteerd! Het doel? Een boost geven aan de Zomertortelpopulatie in Lubbeek en tegelijkertijd de band tussen landbouw en natuur versterken.

Hoe gaan we dit aanpakken?

We gaan aan de slag met een slim mengsel van lage, weelderige kruiden. In het vroege voorjaar zullen deze planten zaden produceren die de Zomertortels aantrekken, maar die ook voordelen bieden voor lokale landbouwers. Bovendien zullen deze bloemrijke mengsels bestuivers aantrekken, wat weer gunstig is voor bepaalde gewassen.

We zetten ook in op het versterken van het kleinschalige cultuurlandschap. Dat betekent het aanplanten van houtkanten, vogelbosjes en hoogstamboomgaarden, en het beschermen van specifieke gebieden waar de Zomertortel vaak voorkomt.

Om goed te begrijpen hoe het met de Zomertortelpopulatie gesteld is, gaan we onderzoek doen in Lubbeek, met name in de omgeving van natuurgebieden zoals De Sloep en De Spicht, evenals enkele kasteeldomeinen.

Maar dat is niet alles. We willen ook het brede publiek  betrekken bij ons project. Dat doen we door informatieve sessies en terreinbezoeken te organiseren voor de landbouwers, en door een inspirerende luisterwandeling op te zetten voor de inwoners en recreanten van het projectgebied.

De Vlaamse Landmaatschappij heeft contracten afgesloten met landbouwers voor enkele percelen in Pellenberg, vlakbij het natuurgebied De Sloep. Dit zal ons helpen om het project tot een succes te maken! Graag gaan we samen met jullie op pad om het leefgebied van de zomertortel te ontdekken. De kans om de soort o phet gehoor waar te nemen is het grootste de eerste weken na hun aankomst half april.

Praktisch

Tijdstip: 08u00 - 12u00

Adres:
Pellenberg op de parking (links achteraan) van de kliniek
Weligerveld 13
212 Lubbeek
 
Contact: Rik Derveaux, tel. 0473 821 264
 
Inschrijven: via de site van Natuurpunt, via onderstaande knop
Ik schrijf me in!