Zakje bloemenzaad ophalen

Wil je zelf ook een bloemenakker zaaien? Haal dan een zakje bloemenzaad op in Huize Hageland.Delen

Stuifmeelrijke bloemen zijn de ideale maaltijd voor bijen. Wie een bloemenakker zaait, kan zelf genieten van kleurrijke bloemenpracht en helpt de bijen overleven. 

De (honing)bij is de belangrijkste bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Daarom zetten de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten en de Regionale Landschappen zich in om, samen met de Vlaams-Brabanders, mee te helpen aan het overleven van de bij in onze regio. 

Elk jaar engageren de Vlaams-Brabantse gemeenten en de Regionale Landschappen om bloemenzaad uit te delen aan de inwoners. Elke verpakking bevat 20 gram zaden voor bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander. Dat is voldoende voor het inzaaien van 40m².? 

Het mengsel is aangepast aan onze bodem. Het heeft een goede onkruidonderdrukkende werking en verhindert dat er erosie optreedt. Als goede bodemverbeteraar stimuleert het bloemenmengsel het bodemleven. En je stukje bloemenakker herbergt heel wat nuttige insecten waardoor de druk door schadelijke insecten op aanliggende perceeltjes vermindert. Bovendien kan je zelf genieten van een kleurrijke bloemenpracht vanaf de lente tot het najaar. Zijn je bloemen uitgebloeid? Laat ze gewoon staan. Zo hebben de vogels extra zaadjes om te eten en kunnen insecten overwinteren in de holle stengels. 

Deze bloemenakker is eenjarig. Zaaien kan vanaf einde maart tot eind augustus. 

Wil je zelf ook zo’n bloemenakker zaaien? Haal dan een zakje bloemenzaad op in Huize Hageland. Je kan hier elke werkdag terecht tussen 9u en 17u of stuur een mailtje om een afspraak te maken (bloemen@rlnh.be