In de kijker: Gemeente Begijnendijk

In de kijker: Gemeente Begijnendijk

In 2022 zetten we iedere nieuwsbrief één van onze aangesloten gemeentes in de kijker. Focus op Begijnendijk!Terug naar overzicht
Delen

Beleef Begijnendijk

Gemeente Begijnendijk heeft een oppervlakte van 17,62 km² en telt zo’n 10 000 inwoners. De gemeente heeft een aantal mooie natuurgebieden. In de vallei van Demer en Grote Laak wisselen bossen, ruigten, hooilanden en riet elkaar af. 

Trek je wandelschoenen aan voor een tocht van 10 kilometer: je start vanuit Betekom centrum voor de Beemdenwandeling. Je komt er langs demertrefplaats de tolbrug. Gebruikers van de brug dienden tussen 1860 en 1900 tol te betalen om de brug over te steken. In zijn huidige toestand is in cortenstaal een ‘tolhuisje’ nagemaakt. Na zonsondergang is de brug prachtig verlicht.  Stippel je liever zelf je wandeling uit? Dat kan via het wandelknooppuntennetwerk 'Demer en Dijle'.

Ook fietsen kan naar hartenlust: bepaal zelf de lengte van je route via de fietsrouteplanner van Toerisme Vlaams-Brabant.

Vlak aan de demertrefplaats bevindt zich een in-en uitstapplaats voor kano en kajak. Je kan de gemeente dus ook verkennen vanop het water via de Demerpeddelroute.

 

Recente realisaties

Als regionaal landschap werken we al jaren samen met gemeente Begijnendijk om natuur en landschap te versterken. In 2010 zetten we ons samen met verschillende partners in voor de zeldzame bruine vuurvlinder. We sloten heel wat overeenkomsten af met privéeigenaars om het beheer van hun perceel aan te passen aan de noden van de vlinder. Ook in de toekomst hopen we verder samen te werken om deze koesterbuur te ondersteunen.

Daarnaast werken we aan de aanleg van verschillende poelen. In 2021 legden we zo 284 vierkante meter poelen aan en troffen we opnieuw de uiterst zeldzame kamsalamander in onze fuiken aan.

De gemeente wil graag het centrum van Betekom vergroenen en kwam daarvoor bij ons ten rade. In het najaar van 2021 ondervroegen we de buurtbewoners via een online vragenlijst.  Momenteel werken we in overleg met de gemeente aan een praatplan op basis van de resultaten van de bevraging.

Jaarlijks organiseren we de samenaankoop 'Behaag je tuin', de inwoners van Begijnendijk zorgden er in 2021 voor dat er 495 stuks plantgoed bijkwamen, goed voor zo'n 160 meter haag of heg. Daarnaast kwamen er nog eens 37 hoogstam(fruit)bomen bij. 

Ook werken we met heel wat partners samen in de Demervallei. De afgelopen jaren werden een aantal historische meanders opnieuw aangekoppeld met de Demer, zo ook op de grens van Aarschot en Begijnendijk. Meanders met stromend water zorgen voor dynamiek en leven in het water, geven de rivier een natuurlijk karakter en verbinden de Demer opnieuw met haar vallei.