In de kijker: Gemeente Holsbeek

In de kijker: Gemeente Holsbeek

Iedere nieuwsbrief zetten we één van onze aangesloten gemeentes in de kijker. Deze maand: Holsbeek!



Delen

Beleef Holsbeek

Gemeente Holsbeek is 38,50 km² kilometer groot en telt zo'n 10.000 inwoners. In Holsbeek is nog heel wat groene open ruimte. De Hagelandse vallei staat bekend als de rijkste en ecologisch sterkst gevarieerde vallei van de hele regio. Ontdek het Dunbergbroek of het Chartreuzenbos en wandel kilometers op het vernieuwde wandelnetwerk Hagelande heuvels en valleien. Wij stippelden een mooie tocht uit door een verdoken stukje prachtige natuur met onze 'Hagelandse valleiwandeling'. UIteraard kan je de streek ook per fiets verkennen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Ooit de strips van de Rode Ridder gelezen? In Holsbeek bezoek je 'zijn' kasteel van Horst. Heb je speelvogels in huis? Dan is het Holsbeeks Speelweefsel vast iets voor jullie!

 

Recente realisaties

Holsbeeks Speelweefsel

Enkele jaren geleden ontwikkelden we samen met de gemeente het Holsbeeks speelweefsel. Dit zijn zes avontuurlijke speelplekjes, op locaties waar recreatie en natuur hand in hand gaan. Kom genieten, ravotten of picknicken in deze mooie stukjes natuur. Per locatie maak je kennis met een bedreigde soort die er nog voorkomt en de acties die we nemen om de soort te koesteren. Je kan terecht in het speelbos Kartruizers, de wijk Bergenveld, het Chartreuzenbos, in den holle weg in Nieuwrode, aan het kasteel van Horst of op het speelterrein Dreef in Kortrijk Dutsel. Deze plekken zijn verbonden via het wandelnetwerk. Op deze website van de speelweefseltocht kan je je wandeling langs de verschillende plekken uitstippelen.

Holsbeeks Broek

De kamsalamander (Triturus cristatus) hoort thuis in het Hageland. Je vindt hem terug op plaatsen waar een combinatie van open bos, houtkanten, hagen, heggen, soortenrijke graslandjes én water voorkomt. Helaas zijn vele van deze kleine landschappen met visvrije poelen verdwenen en raakt de soort steeds meer bedreigd. Hulp is nodig om onze waterdraak te beschermen. In Holsbeek richtten we een aantal terreinen optimaal in volgens de noden van de soort. We creëerden een combinatie van bos en inheemse heesters,  afgewisseld met open ruimte en drie poelen. Zo geven we de kamsalamander een thuis in de gemeente en de Wingevallei! Tal van andere plant- en diersoorten profiteren mee van dit project. We hopen insecten zoals libellen en waterkevers, vogels zoals de ijsvogel of zoogdieren zoals de bunzing te verwelkomen. 

Bomenrij 

In 2021 kregen we de kans om samen te werken met een familie landeigenaars die erg gesteld zijn op bomen. We probeerden naburige eigenaars aan te sporen in te stappen in het project om tot een netwerk van bomenrijen te komen in de omgeving. Dat verliep met wisselend succes. Niettemin slaagden we er in een extra landeigenaar te overtuigen. Dit resulteerde in de aanplant van één kilometer bomenrij in gemeente Holsbeek! Deze sluit aan op bestaande bomenrijen, houtkanten of bossen. In totaal plantten we 90 bomen. Alle bomen zijn klimaatbomen. Haagbeuk, wintereik en winterlinde zijn inheemse streekeigen soorten die goed bestand zijn tegen droogte en hitte. Zij zijn dus gewapend tegen extremere weersomstandigheden. Wij hopen dat andere eigenaars in de regio de landschappelijke, ecologische en landbouwkundige meerwaarde zullen inzien aan de hand van dit voorbeeld. Dan staan wij klaar om nog meer bomen aan te planten!

Behaag je tuin

Jaarlijks organiseren we de samenaankoop 'Behaag je tuin'. Vijftig inwoners van Holsbeek bestelden in 2022 tesamen 1740 stuks plantgoed, goed voor onder meer 580 meter haag. Er komen 101 bomen en 23 klimplanten bij in de gemeente.