In de kijker: Gemeente Keerbergen

In de kijker: Gemeente Keerbergen

Iedere nieuwsbrief zetten we één van onze aangesloten gemeentes in de kijker. Deze maand: Keerbergen!



Delen

Beleef Keerbergen

Gemeente Keerbergen is 18,39 km² kilometer groot en telt zo'n 12.000 inwoners. De mix van erfgoed en natuur geeft Keerbergen een aparte charme. Ontdek de gemeente te voet op het wandelnetwerk Demer en Dijle of via de uitgestippelde wandelingen: 'Broekeleiwandeling' of 'Lozenhoekwandeling'. Uiteraard kan je de streek ook per fiets verkennen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Op zoek naar erfgoed in de gemeente, kan je niet voorbij de Heimolen, de bunkers van de KW-linie en de Hansbrug.

 

Recente realisaties

Gemeentelijke Boomgaard

Eind 2019 plantten we in Keerbergen een boomgaard aan. Dit was de eerste grote terreinrealisatie in de gemeente na hun toetreding tot het regionaal landschap. We plantten de boomgaard aan op een terrein van de gemeente, beheerd door Natuurpunt Keerbergen. Ze telt in totaal 31 bomen, gaande van verschillende rassen appel, peer en kers, tot enkele pruimelaars, een mispel en een kweepeer. Zoals steeds kozen we daarbij voor oude, streekeigen rassen. Om vraat van konijnen en reeën tegen te gaan, plaatsten we bescherming rond de bomen. Als kers op de taart kreeg de gemeente een insectenhotel cadeau als welkomstgeschenk bij het regionaal landschap.

Natuur op school Middenschool

Eind 2019 gaven we het startschot voor de vergroening van de speelplaats van de Middenschool. Samen met de leerlingen plantten we toen maar liefst 550 bloembollen. In de jaren erna volgden nog meer ingrepen. Zo kwamen er nog hagen, heesters, vaste planten, klimplanten en hoogstambomen bij om de biodiversiteit te verhogen.

Speelzone Piervensbos

Gemeente Keerbergen heeft in het verleden samen met de bosconsulent een natuurbeheerplan opgemaakt voor het Piervensbos. Daarbij werd ook gekeken naar sociale functies. Het bos grenst aan een fiets– en wandelnetwerk en ligt vlakbij de woonkern. De gemeente koos ervoor om in de toekomst een toegankelijke zone te voorzien in het bos waar rust, natuur en avontuur met elkaar kunnen samenvloeien. Zo kunnen scholen, verenigingen en omwonenden afzakken naar het bos voor een speelse dag. Voor we van start gingen met het ontwerp doorliepen we een participatief traject waarbij  kinderen spelenderwijs nadachten over de invulling van de speelzone. Zo knutselden de deelnemers hun droomelement in klei, zochten ze kriebeldiertjes en namen ze deel aan een verspringwedstrijd. Daarnaast gaven ze aan de hand van foto’s en tekeningen aan welke zaken ze leuk vinden en welke ze liever niet in het bos zien verschijnen. We maakten aan de hand van deze input een plan op in 2021. In de loop van 2023 zullen we de spelelementen plaatsen in het bos en is iedereen welkom om er te ravotten!

Behaag je tuin

Jaarlijks organiseren we de samenaankoop 'Behaag je tuin'. Vijfenveertig inwoners van Keerbergen bestelden in 2022 tesamen 1020 stuks plantgoed, goed voor onder meer 340 meter haag. Er komen 167 bomen en 8 klimplanten bij in de gemeente.

Landschapswandelingen

De komende 2 jaar werken we samen met toerisme Vlaams-Brabant en de gemeente aan de opmaak van nieuwe landschapswandelingen. Dat zijn wandellussen langsheen de mooiste plekjes van de
gemeente. Elke wandeling bestaat uit een korte en lange wandellus en is voorzien van een infofiche die de wandelaar meer leert over landschap, landbouw, erfgoed, natuur en platteland. Elke
wandellus wordt ook voorzien van een rust- en ontmoetingsplaats of van een natuurlijke speelplek voor de jonge bezoekers. Ook de omliggende gemeentes Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo krijgen er wandelingen bij. Binnenkort gaan we op pad om de mooiste wegen van de gemeente te ontdekken en de wandeltrajecten uit te kiezen. Vervolgens verzamelen we de info voor de wandelbrochure. Tegen de zomer van 2024 lanceren we deze wandelingen.