In de kijker: Gemeente Tielt-Winge

Elke nieuwsbrief zetten we één van onze aangesloten gemeentes in de kijker. Deze maand: Tielt-Winge!Delen

Beleef Tielt-Winge

In Tielt-Winge valt heel wat te beleven. Kies voor onze Tieltse Mottewandeling en beklim de Vlooybergtoren, bekend uit de serie 'callboys'. Ga je op pad met kinderen? Ontdek dan onze nieuwe luisterwandeling 'De legende van de Gempe' die start aan de Gempemolen. Je kan eindeloos wandelen in de gemeente op het vernieuwde wandelnetwerk Hagelandse heuvels en valleien. Uiteraard kan je de streek ook per fiets verkennen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. 

Leer je graag wat bij? Neem dan zeker een kijkje in onze agenda. In augustus staan er 2 boeiende activiteiten op het programma in Tielt-Winge: op 19 augustus leren we je alles over de zomersnoei van hoogstamboomgaarden en op 26 augustus organiseren we samen met Natuurpunt Tielt-Winge de ‘Nacht van de vleermuis’ in Houwaart. Je maakt kennis met deze bijzondere nachtdieren aan de hand van heel wat interessante weetjes en beelden. Tussen 20u30 en 22u30 ben je welkom in ons batcafé en kan je vrijblijvend onze luistertocht wandelen met (digitale) kennismaking met dierengeluiden van de nacht. 

Heb je een appelboomgaard? Laat je appels dan persen tot lekker sap. In september komt de sapmobiel weer naar Huize Hageland.

 

Recente realisaties

Vlonderpad ontsluit Wingevallei

Aan de Gempemolen realiseerden we met de steun van Leader Hageland, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Tielt-Winge, een natuureducatief pad. Naast een vlonderpad met spelelementen en rustbanken kan je het gebied ook ontdekken aan de hand van een luisterwandeling. Het nieuwe vlonderpad is 175 meter lang en ontsluit de vochtige vallei van de Winge tussen de Gempemolen en de Bensbergstraat. 

Huize Hageland: meer dan enkel het kantoor van RLNH

Een van de belangrijkste trekpleisters van Tielt-Winge is de idyllische omgeving van Huize Hageland.  Niet alleen de charmante oude pastorie van de parochie Sint-Maarten is een baken in het landschap, maar ook door de Vlooybergtoren vinden meer en meer bezoekers hun weg naar de Oudepastoriestraat en de Vlooyberg. De speeltuigen, paddenstoel en het aanpalende Kabouterbos zijn erg populair bij kinderen. Monumentale bomen zoals de merkwaardig gevormde zilverlinde en de majestueuze rode beuk trekken meteen de aandacht. Wij hebben sinds 2015 onze intrek genomen in Huize Hageland en zorgen voor het onderhoud van de hoogstamboomgaard door er jaarlijks winter- en zomersnoeicursussen te organiseren. Het fruit laten we in september persen tot lekker appelsap door de Sapmobiel van de Nationale Boomgaardenstichting.  Op de helling boven het Kabouterbos krijgt een geboortebos de kans om jaarlijks uit te groeien.

Het Stenen Huis 

Langs de Oude Leuvensebaan, de toenmalige verbindingsweg tussen Leuven en Diest, kom je in de Stenenhuisstraat. Het Stenen Huis is een oude herberg die onder meer als tussenstop diende voor koeriers en reizigers. Het is beschermd als monument en als dorpsgezicht.  De huidige eigenaar, Tom Defillet, richtte de vzw Het Stenen Huis op om de geschiedenis van de afspanning te ontsluiten en om de restauratie en conservatie van het roerend en onroerend erfgoed te realiseren. Hij wil het cultuurhistorische landschap zo veel mogelijk herstellen. Daar komt heel wat bij kijken en voor het landschappelijke luik zijn we als regionaal landschap de geschikte partner. Naast een hoogstamboomgaard met achtendertig oude rassen plantten we rondom de percelen een meidoornhaag. Ook de oude haag aan de straatzijde vulden we aan. Langs de veldweg kregen elf eiken een plek. Die zullen we, eens ze groot genoeg zijn, knotten om de streekeigen traditie van knoteiken verder te zetten.