In de kijker: Stad Aarschot

In de kijker:Stad Aarschot

In 2022 zetten we iedere nieuwsbrief één van onze aangesloten gemeentes in de kijker. We beginnen bij de A van Aarschot!Terug naar overzicht
Delen

In de kijker: Stad Aarschot

 

In 2022 zetten we iedere nieuwsbrief één van onze aangesloten gemeentes in de kijker. We beginnen bij de A van Aarschot! Deze stad van 62,51 vierkante kilometer groot heeft zo’n 30 500 inwoners. Ze ligt aan de oevers van de Demer en in het buitengebied bevinden zich heel wat natuurparels.

Denk maar aan natuurgebied Molenheide, het Meetshovenbos of de Eikelberg. Die laatste is één van de typische Diestiaanheuvels van het Hageland. Hier vind je nog restanten terug van een oude ijzerzandsteengroeve. De stenen die men uit de groeves haalden werden gebruikt in religieuze en burgerlijke gebouwen. In Aarschot zie je de ijzerzandsteen terugkomen in onder meer de Onze-Lieve-Vrouwkerk of de kerken van Langdorp en Gelrode.

 

Beleef Aarschot

 

Aarschot ontdekken kan op verschillende manieren. Aan recreatiemogelijkheden geen gebrek! In 2020 openden we samen met de partners het vernieuwde en uitgebreide wandelnetwerk de Merode, waardoor je heel Aarschot nu kan doorkruisen met behulp van wandelknooppunten. Afgelopen jaar zetten we het netwerk nog in de kijker tijdens één van onze publieksactiviteiten.Daarnaast raden we je aan om landschapswandeling Kloesebos eens te proberen.

Ook per fiets kan je de omgeving verkennen. Gebruik hiervoor het fietsknooppuntennetwerk.

In het centrum van Langdorp geniet je aan een 35 meterlange, meanderende tafel van een mooi uitzicht op het Demerlandschap. Deze Demertrefplaats realiseerden we samen met Toerisme Vlaams-Brabant en is de ideale plaats om te picknicken tijdens een wandeling, een fietstocht of een kanovaart. Op deze locatie is ook een in-en uitstapplaats voor kano of kajak, je kan er de Demerpeddelroute volgen. 

 

Recente realisaties

 

De afgelopen jaren realiseerden we verschillende projecten in Aarschot.

Samen met de stad werkten we mee aan Het Europees project 2B Connect Bedrijven en Biodiversiteit, waarbij we inzetten op de vergroening van bedrijventerreinen., onder meer in Park Elzenhof en bedrijventerrein Nieuwland.

We herstelden met behulp van het 360° erfgoedproject van de provincie het kruis van kerkhof Ourodenberg en de Craenenskapel. Daarbij zorgden we niet enkel voor restauratie van het klein bouwkundig erfgoed, we keken ook naar het omliggende landschap. We snoeiden de bomen rond de kapel en plantten inheemse planten op de begraafplaats.

Jaarlijks organiseren we de samenaankoop 'Behaag je tuin', de inwoners van de stad zorgden er in 2021 voor dat er 1950 stuks plantgoed bijkwamen, goed voor zo'n 470 meter haag of heg. Daarnaast kwamen er nog eens 123 hoogstam(fruit)bomen bij. 

In 2021 realiseerden we maar liefst 545 m³ nieuwe poelen en namen we in Wolfsdonk nog twee weekendvijvers onder handen, goed voor zo'n 3510 m³! Door verschillende ingrepen in en rond de vijvers bieden we planten en dieren nieuwe kansen om zich te ontwikkelen en verhogen we de biodiversiteit op het terrein.

Last but not least, werken we al jaren met heel wat partners samen in de Demervallei rond waterveiligheid, natuurontwikkeling, landbouw en zachte recreatie. Samen zorgen we voor een kwaliteitsvolle open ruimte die beschermt tegen biodiversiteitsverlies en klimaatuitdagingen zoals de steeds frequentere hittegolven, droogte en overstromingen.