In de kijker: Stad Diest

In de kijker: Stad Diest

In 2022 zetten we iedere nieuwsbrief één van onze aangesloten gemeentes in de kijker. Deze maand: Diest!



Delen

Beleef Diest

Stad Diest is 58,2 kilometer groot en telt zo'n 23.000 inwoners. De stad ligt in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant op de grens tussen het Hageland en de Kempen. Ze telt heel wat mooie natuurgebieden zoals het Webbekoms Broek, de Vallei van de Drie beken of Dassenaarde

De stad heeft een rijke geschiedenis en je vindt er heel wat erfgoedparels zoals de Sint-Sulpitiuskerk, de citadel of het begijnhof, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Je kan verschillende monumenten bezoeken tijdens de Open Monumentendag op 11 september 2022.

Diest ontdekken kan op verschillende manieren. Aan recreatiemogelijkheden geen gebrek! In 2020 openden we samen met de partners het vernieuwde en uitgebreide wandelnetwerk de Merode, waardoor je heel Diest nu kan doorkruisen met behulp van wandelknooppunten.Daarnaast raden we je aan om landschapswandelingen in Webbekoms Broek, Asdonk of de Vallei van de Drie beken eens te proberen. Ook per fiets kan je de omgeving verkennen. Gebruik hiervoor het fietsknooppuntennetwerk.

Op het Boerenkrijgplein, net buiten de stadswallen, vind je twee kanonnen. Deze Demertrefplaats verwijst naar de geschiedenis van het plein, waar in de 18de eeuw de kanonnen werden opgesteld om de stad te verdedigen tegen de oprukkende vijand. Vanaf nu vormen die kanonnen plaatsen van rust en kan je er een lang vergeten uitzicht op de Demer en de stadswallen herontdekken. 

Verken je de streek graag van op het water? Dan kan je in Diest starten op de Demerpeddelroute. Van hieruit kan je met je kano of kayak varen tot in Werchter.

Recente realisaties

Grote tijm

Grote tijm is jammer genoeg bijna volledig verdwenen in onze streek.  In 2020 en 2021 ondernamen we actie! In samenwerking met de middelbare tuinbouwschool Hasp-O Stadsrand gingen we aan de slag. De leerlingen sorteerden, labelden en verzorgden zorgvuldig tijmstekken van 9 verschillende bronlocaties die uitgroeiden tot sterke jonge plantjes. In de herfst van 2020 plantten we voor het eerst een mix van genetisch materiaal uit op de verschillende bronlocaties en versterkten we zo de aanwezige populaties. Buiten het versterken van de gekende bronpopulaties, stichtten we ook nieuwe populaties. Zo plantten we tijmplantjes aan op gronden van het Agentschap voor Natuur en Bos aan de citadel van Diest.  

Een ontmoetingsplaats voor Vleugt

Momenteel zijn er twee initiatieven op til in Vleugt. Het leaderproject 'Een groene ontmoetingsplaats voor Vleugt' en de actie 'Meet and greet @Vleugt', die als 2de winnaar van de actie 'Diest Durft' uit de bus kwam. Het doel van beide projecten is om een ontmoetingsruimte te maken in het dorp waar jong en oud zich thuis voelen. Samen met stad Diest werd de KLJ-site gekozen om de krachten van beide projecten te bundelen en één ontmoetingsruimte te maken. Begin 2022 organiseerden we een bevraging om te weten te komen wat de gebruikers van de ruimte graag zien verschijnen op deze locatie. De resultaten van deze bevraging, samen met de input van de projectpartners, verwerken we momenteel in een ontwerp. Door deze participatieve manier van werken stellen we de inrichting af op de noden en behoeften van de dorpsbewoners van Vleugt.

Natuur op school

De gemeentelijke basisschool in Molenstede bouwde recent een nieuwe school. De bestaande gebouwen werden gerenoveerd. Voor het schoolteam was dit het ideale moment om na te denken over de vergroening van hun speelplaats. Samen met het team, de leerlingen en de provinciale MOS-medewerker gingen we aan de slag. Voor de start van de nieuwbouw vormden we een sparrenbos om naar een buitenklas. Het was een idee van de leerlingen om van het bos een speel- en leerplek te maken. In het voorjaar van 2018 plantten we samen met de scholieren en IGO 550 streekeigen bomen aan. Deze krijgen de komende jaren de kans om uit te groeien tot een bos. Na het afronden van de nieuwbouw kreeg de nieuwe, natuurlijke speelplaats vorm. De school stelde op 1 september 2021 de nieuwe buitenruimte én hun gloednieuwe naam voor. De school heet nu ‘De Buitenkans’. De volgende jaren zullen we samen met de school en de MOS-medewerker bekijken hoe ook de oude speelplaats kan omgetoverd worden tot een groene oase.

Recreatie

De voorbije jaren werkten we samen met toerisme Vlaams-Brabant aan de Demertrefplaats en de bereikbaarheid van het boerenkrijgplein. Zo werden er nieuwe trappen gemaakt op de stadswallen zodat je veilig tot bij de kanonnen kan wandelen. Daarnaast werkten we in 2019 en 2020 aan de vernieuwing en uitbreiding van wandelnetwerk de Merode. Om wandelen nog aantrekkelijker te maken voor gezinnen, werken we momenteel aan enkele kindvriendelijke wandellussen die op het wandelnetwerk geënt zijn, waaronder in Diest. Het gaat om korte wandelroutes waar je onderweg verschillende speelse elementen tegenkomt. Wordt vervolgd!

Behaag je tuin

Jaarlijks organiseren we de samenaankoop 'Behaag je tuin'. De inwoners van Diest zorgden er in 2021 voor dat er 1260 stuks plantgoed bijkwamen, goed voor zo'n 420 meter haag of heg. Daarnaast kwamen er nog eens 25 hoogstam(fruit)bomen bij. Op 1 september start de actie weer!

Ooievaars in de Demervallei

We werken al jaren met heel wat partners samen in de Demervallei rond waterveiligheid, natuurontwikkeling, landbouw en zachte recreatie. Samen zorgen we voor een kwaliteitsvolle open ruimte die beschermt tegen biodiversiteitsverlies en klimaatuitdagingen zoals de steeds frequentere hittegolven, droogte en overstromingen. Een van de deelprojecten staat in het teken van ooievaars. In 2021 en dit jaar broedden er in Webbekoms Broek reeds ooievaars op de daarvoor voorziene broedpalen, met succes! Momenteel werken we aan een project om bijkomende ooievaarspalen in de Demer-en Laakvallei te voorzien.