Kapel 'van t‘ievere velt' gerestaureerd

De provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Noord-Hageland restaureerden, samen met de eigenaar, de historische kapel ‘van t‘ievere velt’ in Rotselaar.Delen

De provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Noord-Hageland restaureerden, samen met de eigenaar, de historische kapel ‘van t‘ievere velt’ in Rotselaar. De kapel verkeerde de laatste jaren in een zorgwekkende staat. De bepleistering brokkelde af en de nabijgelegen wilg dreigde de muren onherstelbaar te beschadigen. Ook het dak verkeerde in slechte staat en had dringend restauratie nodig.

?De gevels van de kapel, die dateert uit 1750, ? zijn hersteld en afgewerkt met een traditionele kalei-laag. Het dak is volledig vernieuwd met leien om de duurzaamheid en het historische karakter te waarborgen. In de nis zal een gerestaureerd Mariabeeld geplaatst worden, waardoor de kapel weer een compleet en authentiek aanzicht krijgt.

 

 

De restauratiewerkzaamheden kwamen er dankzij een subsidiebedrag via een 360°-erfgoedproject van de provincie Vlaams-Brabant.

“‘360°-erfgoed’ mikt op projecten die zorg voor klein historisch erfgoed combineren met de integratie ervan in het landschap, precies wat hier gewenst was. Monumentenwacht Vlaams-Brabant zorgde voor een bouwkundige inspectie van de kapel en deskundig advies”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Regionaal Landschap Noord-Hageland volgde het project op en zal het landschap rond de kapel onder handen nemen. “Om de kapel mooi te laten integreren in het landschap van Rotselaar wordt er een haag en een hoogstamboomgaard aangeplant. Deze groene toevoegingen zorgen ervoor dat de kapel harmonieus opgaat in haar natuurlijke omgeving en dragen bij aan de esthetiek van het gebied”, besluit Yves Beken, voorzitter van Regionaal Landschap Noord-Hageland.