Nieuw natuureducatief pad aan Gempemolen in Tielt-Winge

Vlonderpad en luisterwandeling maken het gebied toegankelijk.Delen

Aan de Gempemolen realiseerde Regionaal Landschap Noord-Hageland, met de steun van Leader Hageland, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Tielt-Winge, een natuureducatief pad. Naast een vlonderpad met spelelementen en rustbanken door de Wingevallei kan men het gebied en zijn geschiedenis ook ontdekken aan de hand van de luisterwandeling ‘De legende van de Gempe’.

Vlonderpad ontsluit Wingevallei

Het nieuwe vlonderpad is 175 meter lang en ontsluit de vochtige vallei van de Winge tussen de Gempemolen en de Bensbergstraat. Langs het vlonderpad zijn ook spelelementen en twee rustbanken geplaatst zodat de wandelaar van deze natuurplek kan genieten.

 

Luisterwandeling brengt verleden tot leven

De luisterwandeling ‘De legende van de Gempe’ is een themawandeling op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels. De wandeling is 3,5 km lang en start aan de Gempemolen. Onderweg maakt men via de smartphone op 7 plaatsen kennis met ridder Renier, jonkvrouw Lauretta en hun kinderen.

“Het fictieve verhaal werd geschreven door lokale auteur Ingrid Vandekerckhove op basis van historische bronnen. Met dit verhaal kunnen we de wandelaars informeren over het erfgoed en de Hagelandse fauna en flora. Dankzij stemacteur Thomas Cordie komt het verhaal echt tot leven”, zegt Yves Beken, voorzitter van het Regionaal Landschap Noord-Hageland.

Het parcours van de luisterwandeling vindt men terug in een wandelfolder met illustraties van Flore Deman.

 

Luisterverhaal is toegankelijk via gratis apps

Via de zoekterm ‘De legende van de Gempe’ kan je de luisterwandeling ook terug vinden op izi.TRAVEL. Deze gratis app laat toe om zonder scannen de spots ter plekke te ontdekken.

“Dit toeristisch-recreatief product laat bezoekers kennismaken met een prachtig stukje Hageland op een leuke, toegankelijke manier. De wandeling kan ook teruggevonden worden in onze eigen Happy Hageland app”, zegt Monique Swinnen, voorzitter van Leader Hageland.

“De Gempewandeling is een populaire wandeling in onze gemeente. Maar we kregen de voorbije jaren vaak klachten over de staat van het wandelpad. We zijn dan ook blij met het nieuwe natuureducatief pad”, besluit Rudi Beeken, burgemeester van Tielt-Winge.

 

De totale projectkost bedraagt bijna 132 000 euro. Het initiatief werd goedgekeurd als plattelandsproject bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland en ontvangt hiervoor 60.900 euro subsidies. De gemeente Tielt-Winge investeerde bijna 65 500 euro in het project en de werkingskosten voor het Regionaal Landschap bedragen € 5 500.

 

Meer informatie over de luisterwandeling