Restauratie Onze-Lieve-Vrouwkapel in Rotselaar

Restauratie Onze-Lieve-Vrouwkapel in Rotselaar

Met het 360°-erfgoedproject van de provincie Vlaams-Brabant restaureren we de kapelDelen

In de Spoorwegstraat in Rotselaar trotseert de eenzame Onze-Lieve-Vrouwkapel "van 't ievere velt" weer en wind. Wellicht is deze naam een vervorming van "Van Dievenveld". De kapel dateert  uit 1750. De reden voor de bouw blijft enigszins mysterieus: misschien als dankbetuiging na drie jaar Franse bezetting tijdens de Oostenrijkse periode, of als vervulling van een belofte door een moeder in ruil voor verzoening tussen haar twee zonen.

Helaas verkeert de kapel in slechte staat. Met het 360°-erfgoedproject van de provincie Vlaams-Brabant begonnen we aan het restauratieproces. We verwijderden voorzichtig de oude cementlaag en momenteel herstellen we de gevels om de stabiliteit te waarborgen. Binnenkort krijgt het dak een nieuwe bekleding van leien en werken we de buitenkant af met een kalei.

Er staat ook een verfraaiing van de omgeving op het programma, met onder andere de aanleg van een haagplantsoen. Zo zal de gerestaureerde kapel binnenkort niet alleen een baken van historie zijn, maar ook een mooie aanvulling op het landschap van Rotselaar.