Succesvolle restauratie van historische kiosk op de markt van Zichem

De provincie Vlaams-Brabant, de stad Scherpenheuvel-Zichem en Regionaal Landschap Noord-Hageland herstelden de kiosk op de Markt van Zichem.



Delen

De provincie Vlaams-Brabant, de stad Scherpenheuvel-Zichem en Regionaal Landschap Noord-Hageland herstelden de kiosk op de Markt van Zichem. Het paviljoen dateert van 1936 en was na jaren in weer en wind aangetast. Een restauratie drong zich op.


?“De kiosk maakt onlosmakelijk deel uit van het centrale marktplein in Zichem. We doen er alles aan om dit waardevol historisch erfgoed in stand te houden en te bewaren. De firma Janssens uit Westmeerbeek, die de kiosk bouwde, stond bekend om haar cementrustiek, een stijl die populair bleef tot de jaren ‘60. Tussen 1997 en 2015 voerde Atelier Tratteggio jaarlijks kleinere herstellingen uit in opdracht van de stad. Maar recent begonnen de cementrustieke balustrade en andere elementen opnieuw te vervallen, waardoor een grondigere restauratie noodzakelijk werd”, zegt Manu Claes, burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem.

Om de restauratie deels te bekostigen, maakte Regionaal Landschap Noord-Hageland via een 360°-erfgoedproject gebruik van provinciale subsidies.

“‘360°-erfgoed’ heeft als doel niet-beschermd klein historisch erfgoed te herstellen. In het geval van de kiosk kozen we ervoor om de belangrijkste gebreken te herstellen. Monumentenwacht Vlaams-Brabant was nauw betrokken bij het project en gaf deskundig advies”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

De restauratieploeg schilderde de deur, diefijzers en afvoerbuizen, en herstelde het betonnen dak en de overgang tussen vloer en trap. Het belangrijkste werk was het herstel van de beschadigde cementrustiek.

“De restauratie van de cementrustieke balustrade is een delicaat proces. Maar het resultaat mag gezien worden”, zegt Yves Beken, voorzitter van Regionaal Landschap Noord-Hageland. “De restaurateurs bootsten de houtstructuur in het cement na en verfden de nieuwe delen met de juiste schakeringen. Dankzij deze zorgvuldige en gedetailleerde werkzaamheden is de kiosk in ere hersteld.”

Het totaalbedrag van de restauratie bedroeg 11768,31 euro waarvan de provincie Vlaams-Brabant 8.237,82 euro betaalde. De stad Scherpenheuvel-Zichem betaalde de rest van de kost, zijnde 3.530,49 euro.

Wil je kiosk en de omgeving ontdekken? Ga op pad langs de erfgoedwandeling "Met de Witte door Zichem"