Vleermuiskelder gerealiseerd in Gelrode

Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw (RLNH) rondde succesvol een proefproject af.



Delen

Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw (RLNH) rondde succesvol een proefproject af in Gelrode. Een enthousiaste buurtbewoner, met een passie voor vleermuizen, bouwde hier een vleermuiskelder in zijn achtertuin. RLNH, dat zich inzet voor de bescherming van bedreigde diersoorten en het behoud van het landschap, ondersteunde dit initiatief logistiek en financieel.

De locatie van het winterverblijf bevindt zich in een gevarieerd landschap, omgeven door boomgaarden, bos, een beekje en kleine landschapselementen. In de zomer is dit het leefgebied van heel wat vleermuizen, waardoor het de ideale plek is voor een vleermuisverblijf. De eigenaar van het terrein bood zijn bouwkundige vaardigheden aan, terwijl RLNH zocht naar financiering voor de bouwmaterialen en de vergunningen regelde.

"De financiële middelen voor de bouw van de kelder vond RLNH via de Projectsubsidie Natuur van de Vlaamse overheid en via haar basissubsidie van Provincie Vlaams-Brabant. In overleg met de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt werd er een kostenefficiënte, maar degelijke vleermuiskelder ontworpen. We zijn verheugd om aan te kondigen dat de vleermuiskelder nu klaar is voor gebruik", zegt Bert Vandebosch van RLNH.

De buitenkant van de kelder is een bescheiden heuveltje, bedekt met een inheems bloemenmengsel, waardoor hij perfect opgaat in de omgeving. Binnenin vind je een ruimte van tien vierkante meter, afgewerkt met baksteen, waar vleermuizen in alle rust kunnen overwinteren. Om de winter te kunnen overleven, is het immers van levensbelang voor deze zoogdieren dat ze ongestoord hun winterslaap kunnen doormaken in een ruimte met een constante temperatuur en een voldoende hoge luchtvochtigheid. De kelder voldoet aan deze vereisten. De initiatiefnemers hopen dat de vleermuizen snel hun weg naar deze nieuwe schuilplaats vinden. Om het voltooide project te vieren en geïnteresseerden de kans te geven een kijkje te nemen, organiseren RLNH en de eigenaar begin augustus een opendeurmoment. Vervolgens gaat de kelder dicht en is het aan de vleermuizen om hem in alle rust te komen ontdekken.