Hoogstamboomgaarden



Delen

Hoogstamboomgaarden

Een hoogstamboom is een boom met een 180 tot 220 centimeter takvrije stam.  Dit kan zowel een fruit- als sierboom zijn. Hoogstamboomgaarden hebben een landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarde, het behoud ervan is dan ook zeer belangrijk. Daarom zetten we ons in voor het (her)aanplanten en onderhouden van hoogstamboomgaarden.

De boomsoorten zijn in het algemeen oude soorten uit de streek of afkomstig uit de nabije buurlanden.Deze soorten zijn beter bestand tegen bepaalde ziektes dan de huidige variëteiten en vormen daarom een belangrijk bronmateriaal. Daarnaast zijn hoogstamboomgaarden landschappelijk interessanter en bieden ze schuil- en nestplaats aan diverse diersoorten zoals eikelmuis en steenuil.

© Stefan Smets
© RLZH

Brochure Hoogstamboomgaarden

Een praktische gids met info over aanplant, soortkeuze, snoei en onderhoud van hoogstamfruitbomen.  Bevat een uitgebreide lijst met (oude) fruitrassen die geschikt zijn voor onze streek.

In het eerste luik lichten we enkele aspecten van de hoogstamfruitboom toe: van cultuurhistorische achtergrond en ecologische waarde over bestuiving tot heel praktische plant-, snoei-, beschermings- en verzorgingstips. Het tweede luik bestaat uit een uitgebreide soorten- en rassenlijst, telkens met een beknopte beschrijving van o.a. de boom- en vruchtkenmerken, oogstperiode, gebruik en bestuiving.

Download brochure

Realisaties

Hoogstamboomgaard Huize Hageland 

Naast ons kantoor in de oude pastorie 'Huize Hageland' in Tielt-Winge, ligt een mooi terrein van de gemeente dat publiek toegankelijk is. Het doet dienst als evenementenweide en het is deels ingericht als hoogstamboomgaard. Rondom staat een haagbeukenhaag en een brede bloesemheg. De fruitbomen zijn oude en streekeigen rassen van appels, peren, pruimen, kersen en kweepeer, met klinkende namen als Dubbele Bellefleur, Trezeke Meyers, Légipont, Belle de Louvain, Mirabelle de Nancy, Blauwe Bigarreau…In de lente is de aanblik prachtig als de bloesems open staan, niet alleen van dichtbij maar ook vanop de vlakbij gelegen Vlooybergtoren. De boomgaard is een dankbare locatie voor het regionaal landschap om de jaarlijkse zomer- en wintersnoeicursus te organiseren. Bezoekers en voorbijgangers mogen fruit plukken, zolang ze wat laten hangen voor anderen. In september-oktober plukken we als regionaal landschap zelf de overgebleven appels om sap van te laten persen. Dat gebeurt door een sapmobiel van de Nationale Boomgaardenstichting die we ieder jaar ontvangen op de parking van Huize Hageland. 

Niet alleen voor mensen is de boomgaard en omgeving interessant maar ook voor dieren en insecten. Aan het insectenhotel kan je de activiteiten van solitaire bijen bewonderen. Vogels nestelen in de heggen, bomen en het bos en vinden er volop voedsel. Hopelijk vindt ook de steenuil de weg naar hier om zijn nest te maken, deze huist al in een nabijgelegen boomgaard. Een kerkuil huist al in de zolder van de pastorie.