Klein historisch erfgoed



Delen

Erfgoed is overal! 

Noord-Hageland heeft een rijke geschiedenis. Als oplettende bewoner of passant kan je dan ook meermaals per dag in contact komen met de nog levende getuigen hiervan: weelderige kasteeldreven, historische houtkanten, (veld)kapellen, ijzerzandsteengroeves ... Erfgoed is overal en verrijkt ons leven elke dag.

We werken samen met de lokale besturen, eigenaars en het middenveld om deze getuigen in hun eer te herstellen en in de kijker te stellen. Hierbij horen als vanouds projecten die zich richten op het historische landschappelijke erfgoed, maar ook bouwkundig erfgoed en kleinere erfgoedelementen krijgen de nodige aandacht. 

Overal in het landschap vind je interessante bouwwerken uit het verleden. Ze bepalen mee de identiteit van een streek en het uitzicht van het landschap. Deze bouwkundige elementen zijn meestal klein en genieten geen bescherming. Ze zijn dan ook vaak in slechte staat.

Met behulp van het 360° project van de provincie Vlaams-Brabant, zetten wij ons in om dit klein bouwkundig erfgoed in Noord-Hageland  te restaureren. We geven kapelletjes een facelift, vormen ijskelders om tot winterverblijfplaatsen voor vleermuizen en knappen oude bakovens op zodat de traditie van broodbakken kan verdergezet worden. Daarnaast restaureren we kruisen, waterputten, toegangspoorten en zoveel meer. Zo zorgen we voor een mooie verweving tussen verleden en toekomst, natuur en cultuur.  

 

Recente realisaties

Kapellen

In het landschap kom je kapelletjes in allerlei vormen en maten tegen. Sommigen staan in een dorpskern, anderen onder een monumentale lindeboom of in een veld. Nog andere zijn eenvoudige boomkapelletjes. Voor ons is geen uitdaging te groot: wij herstellen deze kapelletjes in ere.  Zo herstelden we de voorbije jaren onder meer de Spikdoornkapel in Tielt-Winge, de Craenenskapel in Aarschot en de Speelbergkapel in Lubbeek. Daarbij zorgen we niet enkel voor restauratie van de kapel. We kijken ook naar het omliggende landschap: we snoeien de bomen, planten inheemse struiken of planten en zorgen voor een infobord met meer details over de geschiedenis en de werken. 

Bakovens

Bakovens zijn houtgestookte ovens in baksteen met een koepel van stroleem. Tot midden vorige eeuw werden deze gebruikt om brood in te bakken. Door jaren van onbruik zijn de meeste echter in verval geraakt. Ook verdwenen er velen bij verbouwingen. Wij zetten in op de restauratie van deze ovens en willen ze op deze manier terug in de kijker zetten. 

Wil je meer weten over bakovens? Provincie Vlaams-Brabant gaf het boek 'Bouwen om te bakken' uit. Het is een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens.

Bestel het boek 'Bouwen om te bakken'

Erfgoed als winterverblijf voor vleermuizen

In een tijd waarin mensen zonder koelkasten en diepvriezers leefden, bewaarden ze ijs in ijskelders. Vandaag zijn deze grotachtige constructies een ideaal winterverblijf voor vleermuizen. Door deze herbestemming kan dit klein patrimonium toch bewaard blijven voor de toekomst. Daarnaast zijn er in Noord-Hageland nog een heleboel historische bouwwerken geschikt voor vleermuizen. Eén ervan is de 'Krocht' of pittreske grot aan het Monfortcollege in Rotselaar. 

Lees meer over erfgoed als winterverblijf voor vleermuizen