Natuur met zorg

Vergroening zorginstellingen

Als regionaal landschap helpen we graag mee aan de vergroening van zorginstellingen. Het positieve effect van natuur op het fysiek en mentaal welzijn van mensen is immers volop bewezen.



Delen

Heilzaam groen

Steeds meer zorginstellingen zetten in op de vergroening van hun buitenruimte. Het positieve effect van natuur op het fysiek en mentaal welzijn is immers volop bewezen. En bij kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen of mensen met een langdurige ziekte of handicap, is het effect het sterkst. Een groene buitenruimte therapeutisch inzetten vormt een grote meerwaarde voor de zorg.

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk aan schaduwbomen bij een rustbank, natuurbeleving langs rolstoeltoegankelijke paden, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuin, …

Zorgcentra hebben niet altijd de expertise in huis om zo'n vergroening waar te maken. Daarom kunnen ze bij ons terecht voor ondersteuning. Wij zetten onze terreinervaring en onze kennis over natuur, biodiversiteit en landschap graag in om samen met de zorgcentra en hun (tuin)therapeuten tot een attractief en functioneel vergroeningsplan te komen. 

 

© RLKGN

Inspiratiegids: Natuur met zorg

Inspiratie nodig?  De regionale landschappen maakten een gids met voorbeeldprojecten. Daarnaast lieten we zorginstellingen in onderstaande filmpjes zelf getuigen over hun vergroeningsproject. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden, hoe de samenwerking met het regionaal landschap en andere partners verliep.

Download de inspiratiegids

Recente realisaties

Het Balanske

Het Balanske in Tielt-Winge is een activiteitencentrum voor mensen met een beperking. Samen met het centrum en provincie Vlaams-Brabant  bundelden we de krachten voor de aanleg van een "Snoezeltuin".

Snoezelen is het stimuleren van verschillende zintuigen door een combinatie van muziek, lichteffecten, trillingen, tastmateriaal en geuren. Deze zintuiglijke ervaringen worden aangeboden in een veilige, warme en rustige omgeving. Op deze manier zorgt Het Balanske voor ontspanning voor hun gebruikers, wat het contact tussen ouders en kinderen of tussen deelnemers en begeleiders, ten goede komt.  In het gebouw van het activiteitencentrum zijn er al 7 verschillende snoezelruimten. Het Balanske wilde deze educatieve methodiek ook toepassen op de buitenomgeving in de vorm van een snoezeltuin. Via ‘snoezelobjecten’, zoals een muziekinstrument, een buitenspiegel of een voelboom, worden bezoekers uitgenodigd tot interactie.

Vanaf de conceptfase tot de uitwerking en aanplanting hielden we rekening met de verlangens van animatoren, medewerkers, management en ouders. Een participatieve aanpak stond centraal in dit project, waarbij we inzetten in op een sterke betrokkenheid bij de verschillende gebruikers. We vertaalden hun noden en wensen, zoals de aanwezigheid van een rust- en een actieve zone en van een educatieve hoek, in een plan. Naast belevingselementen legden we de nadruk op het vergroenen van de buitenruimte met streekeigen struiken en planten, deze vormen een meerwaarde voor de biodiversiteit.

Het initiatief ontving 19.770 euro subsidies bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland.