In onze streek komen meer dan 20 soorten vleermuizen voor, die allemaal Europese bescherming genieten. De dieren vliegen met hun handen: hun vlieghuid zit gespannen tussen hun extreem lange vingers. Om te vliegen verbuiken ze erg veel energie en deze verkrijgen ze door erorm grote hoeveelheden insecten te eten. Zo dragen ze bij tot een evenwichtig biodivers ecosysteem en voorkomen ze het ontstaan van zogenaamde pestsoorten.
Een vleermuismoeder krijgt slechts één jong per jaar, hoogst uitzonderlijk eens een tweeling. Vleermuizen worden gemiddeld tien jaar oud. Tijdens hun leven leggen ze jaarlijks grote afstanden af tussen hun winterverblijven en zomerkolonies. Die tocht is een grote uitdaging. Er zijn de natuurlijke predatoren zoals uilen, maar een belangrijke vijand is de mens. Verkeer, vergiftiging door pesticiden, vernieling van leefgebied, ondoordachte renovaties en toenemende lichtvervuiling vormen onder andere een grote bedreiging over hun overleving.
Regionaal landschap Noord Hageland helpt deze soort door het beheren van oude dreven, bomenrijen en andere lijnvomige elementen in ons landschap. Ook door het aanplanten van dergelijke landschapselementen wordt het leefgebied van vleermuizen verbeterd. Ze hebben deze lijnvormige houtige elementen nodig om zich te verplaatsen.
Daarnaast helpen we hen een handje in het vinden van een winterverblijfplaats. Zo ondersteunen we hen door geschikte locaties vleermuisvriendelijk in te richten.