Het Noord-Hagelandse landschap is rijk aan heel wat elementen die historisch waardevol zijn of waaraan interessante verhalen aan vasthangen. Denk maar aan kasteelparken, ijzerzandsteengroeves, ijskelders, kerkhoven, (waterputten, kasseiwegen), pastorijen, kapelletjes, dreven,… maar ook aan (eeuwen)oude verhalen en gebruiken.
Om deze elementen op te waarderen, te herstellen of te promoten kan het Regionaal Landschap Noord-Hageland een handje toesteken.
Eeuwenlang leefden mens en natuur zij aan zij in de Demervallei.
Hoe zag de vallei er vroeger uit?
Hoe ziet ze er nu uit?
Overal in het Hageland stuit je op ijzerzandsteen. Van kerken en woonhuizen tot tuinmuurtjes, de roestbruine steen is alom tegenwoordig. Maar wat is het verhaal achter deze steen en waar werd hij ontgonnen?
Lees meerNoord-Hageland heeft monumentale bomen en zeldzame plantensoorten, verzameld in cultuurhistorisch waardevolle kasteelparken.
Lees meerKlein historisch erfgoed zoals kapelletjes, ijskelders, bakovens waterputten, kasseiwegen,... mogen niet verloren gaan in de toenemende verstedelijking.
Lees meerPastorietuinen zijn vaak gebouwen met een waardevolle tuin of een heus park.
Lees meerRegionaal Landschap Noord-Hageland | Huize Hageland, Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge | 016 63 59 54 | info@rlnh.be