Bouw een bijenhotel

Maak van je tuin een ware oase voor (wilde) bijen.

Maak van je tuin een ware oase voor (wilde) bijen. Waar beginnen? Voorzie de bijen van voedsel én van een dak boven hun hoofd!Delen

Zonder bijen zou onze winkelkar leeg zijn. Ze zorgen voor bestuiving van planten waardoor wij kunnen genieten van appelen, kersen, mango's, courgettes, avocado's en vele andere vruchten. Bijen zijn van onschatbare waarde voor de mens maar hebben het moeilijk. Wij kunnen hen echter helpen. Hoe? Maak van je tuin een groen paradijs: zorg voor voldoende voedsel door je gras minder te maaien, bomen en struiken te planten of een bloemenakker in te zaaien. Heb je voldoende nectar en stuifmeel in je tuin? Dan kan je ook zorgen voor nestgelegenheid voor wilde bijen. Naast de honingbij, bestaan er namelijk zo'n 350 soorten bijen in ons land. De meeste van hen leven solitair.

Het merendeel van de bijen nestelt onder de grond. Hiervoor hebben ze nood aan een minerale bodem in de zon.  Dit vinden ze op open plekjes in je tuin of onder een plant zoals Madeliefje: onder het bladrozet blijft de grond vrij. Door je gazon niet te bemesten komt er ruimte voor bloemen en open plekjes. Bijen vinden zulke plekjes ook tussen plantsoenen. Probeer daarom het gebruik van worteldoek of hakselhout te vermijden, dit verhindert dat bijen kunnen nestelen.

Voor de wilde bijen die bovengronds nestelen, kan je een bijenhotel knutselen. Boor gaten (2 tot 12 mm) in inheems gedroogd hardhout (eik, beuk, robinia, kastanje of kers). Boor recht, spaar de achterwand en zorg dat er geen splinters in het boorgat of aan de rand van het boorgat uitsteken. Schuur deze goed af zodat de bijen hun vleugels niet scheuren aan splinters. Ook holle stengels (bamboe, riet of braam) in een leeg conservenblik of houten kistje vormen geschikte nestplaatsen. Probeer verschillende diameters te voorzien en weet dat de dieren niet verder kunnen nestelen dan de knoop. In de tutorial hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je zo'n hotel maakt. (vanaf 04:45).

Veel succes en geniet van het heerlijke gezoem in de tuin!
 

© MJ - grijze zandbij
© Paul & Marianne - gehoornde metselbij