Wil graag één of meerdere hoogstamfruitbomen aanplanten? Of ga je voor een heuse hoogstamboomgaard? Wij geven graag tips & tricks.
Leg je potlood en papier nog even aan de kant. Eerst gaan we naar buiten en het terrein verkennen. Is jouw tuin geschikt voor één of meerdere hoogstamfruitbomen?
Is er voldoende plaats ?
Zijn er obstakels in je tuin zoals een tuinhuis, andere bomen... Respecteer de natuurlijke groei van een fruitboom. De ruimte moet voldoende groot zijn voor een boom op volwassen leeftijd. De breedte van de kroon van een boom hangt af van de soort, het ras, bodem,... Dus dit zijn enkele algemene afmetingen die wij hanteren. Opgelet, het gaat over hoogstamfruitbomen.
De bodem
De meest geschikte bodem voor hoogstamfruitbomen is een goed ontwaterde zandleem- of leembodem. Hoogstamfruitbomen houden niet van natte voeten. De grondwaterstand mag in de winter niet hoger zijn dan 80cm onder het maaiveld.
Een hoogstamboomgaard kan je in vele gevallen prima combineren met vee. De dieren vormen handige grasmachines, leuk gezelschap en kunnen je melk en vlees opleveren. Een hoogstamboom is echter niet zonder meer opgewassen tegen de bezigheden van onze grazende vrienden. Zonder gepaste bescherming worden ze weleens aangevreten door knabbelgrage paarden, geiten, schapen of wild. Hieronder vind je een overzicht van diverse soorten veebeschermingen. Hiermee kan je aan de slag om je bomen, duurzaam te wapenen tegen vraat.
In deze brochure reiken we concrete tips aan bij het aanleggen en beheer van hoogstamboomgaarden. Het tweede luik bevat een uitgebreide soortenlijst, telkens met een beknopte beschrijving van de vrucht, pluk, ziekten, gebruik en bestuiving.
Behaag je tuin met streekeigen planten! Jaarlijks organiseren we in september een samenaankoop (fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten. In het aanbod vind je een 50-tal fruitrassen.