maandag 22 oktober 2018
Infomarkt 'Demermeanders tussen Aarschot en Werchter'
> terugblik

De Demer is als regenrivier gevoelig voor overstromingen, maar kampt tijdens periodes van droogte ook met een verdroging van de vallei. Daarom worden de komende jaren diverse ingrepen aan de Demer stelselmatig uitgevoerd.

Op donderdag 18 oktober werden de plannen voor de Demermeanders tussen Aarschot en Werchter door De Vlaamse Waterweg nv (DVW) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) toegelicht op een infomarkt in cultuurcentrum Jack-op in Werchter. De provincie Vlaams-Brabant gaf bijkomend uitleg over haar toeristische initiatieven en Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw (RLNH) informeerde de geïnteresseerde bezoekers over natuurherstel van weekendvijvers in het projectgebied.

De plannen omvatten o.a. het herstel en verbinding van verschillende afgesneden meanders met de rivier. Doordat de Demer in het verleden werd rechtgetrokken, ingedijkt en verdiept, verloor de rivier een groot deel van haar meanders alsook de verbinding met de aangrenzende vallei. Samen met DVW, ANB, de provincie Vlaams-Brabant en de betrokken gemeenten zullen wij de Demer meer ruimte geven en tegelijkertijd de doelstellingen rond waterveiligheid, natuur en recreatie realiseren.

Meer informatie vind je op:
https://sigmaplan.be/nl/projecten/demervallei/

De meest recente nieuwsbrief met bijkomende info over de plannen voor de Demervallei:
https://sigmaplan.be/uploads/2018/10/181009-projectnieuwsbrief-demer-2018.pdf

Benieuwd naar het toekomstbeeld van de hele Demervallei?
Bestel dan hier gratis de belevingskaart 'Demer, vallei in actie'.

OPROEP
Ben je zelf eigenaar van een weekendvijver die in onbruik is geraakt? Heb je interesse om deze te laten herstellen zodat je er weer kan genieten van de rust en het mooie uitzicht? Op die manier draag je ook bij aan een sterker landschap met een rijke biodiversiteit.
Wij helpen je graag met het herstel van je waterpartij!
Aarzel zeker niet om ons te contacten voor meer informatie:
016 63 59 54 of info@rlnh.be