donderdag 7 april 2016
Waarschuwingsbericht bacterievuur

Bacterievuur of perenvuur is een aantasting die veel schade kan toebrengen aan de fruitteelt. Klik hier voor het waarschuwingsbericht van de provincie Vlaams-Brabant.

vrijdag 11 december 2015
Heideherstel ’s-Hertogenheide
Eerste resultaten van herstelwerken
's Hertogenheide Aarschot

In het voorjaar werd gestart met herstelwerken op ’s Hertogenheide om de verbossing van de heide en de zgn. heischrale graslanden tegen te gaan. Op vier percelen van in totaal zo’n 4 hectare werd de houtige opslag gekapt en werden stroken ‘gechopperd’* om de heide te verjongen.

dinsdag 22 september 2015
Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw
Jaarverslag 2014

Ontdek in deze publicatie meer over onze activiteiten van 2014.

Het Regionaal Landschap Noord-Hageland werkt integraal aan natuur en landschap in onze streek. We nodigen je uit om in deze publicatie onze activiteiten van 2014 te ontdekken.

vrijdag 7 augustus 2015
Cursus 'zomersnoei van hoogstamfruitbomen'

Op vrijdag 28 augustus en zaterdag 29 augustus kan je deelnemen aan de gratis snoeicursus hoogstamfruit. Schrijf je hier in voor 25 augustus. 

dinsdag 24 februari 2015
Heideherstel 's-Hertogenheide
> start werken
's-Hertogenheide omstreeks 1985

De komende weken werken we in ’s-Hertogenheide om de aanwezige heide in stand te houden.  Eerst verwijderen we de jonge bomen die de heide de laatste jaren hebben ingepalmd.  Daarna verjongen we de oude struikheide door grote delen van de heide te ‘chopperen’, dit is het diep maaien van de vegetatie.

Winnaar verhalenwedstrijd Demervallei bekend!
'Langs de Demer in Aarschot...'
De brug 'Demersprong' in Aarschot

'Langs de Demer in Aarschot...' is het winnende verhaal van de verhalenwedstrijd over de Demervallei. Schrijfster Daisy Ver Boven wint een tweedaags arrangement in de Langdorpse B&B De Meren. Bovendien zal haar verhaal pronken op de voorpagina van onze volgende Demerkrant!

Wij zijn verhuisd!

Ons nieuw adres: Oudepastoriestraat 22.3390 Tielt-Winge

vrijdag 19 september 2014
Studiedag ijzerzandsteen
> terugblik
Experten benadrukken het belang van ijzerzandsteen voor de regio

Op vrijdag 19 september verwelkomden we maar liefst een 100-tal geïnteresseerden op de studiedag 'Diestiaan ijzerzandsteen, van Demergotiek tot restauratieproblematiek' . Experten benadrukten het belang van ijzerzandsteen voor de regio, ook het voorkomen, het historisch gebruik en de ontginning werden onder andere toegelicht.

Demercursus
> VOLZET!
De Demer, de blauwgroene ader van Noord-Hageland

In het voorjaar van 2015 organiseert het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw samen met Natuurpunt vzw voor de eerste keer de ‘Demercursus’. Ervaren sprekers en enthousiaste vrijwilligers nemen je mee op een interactieve ontdekkingstocht. Zo leer je de Demer en haar vallei tussen Diest en Werchter in al haar facetten kennen. En zo word jij...

dinsdag 20 mei 2014
Bacterievuur, niet in mijn tuin!

Bacterievuur, ook gekend als perevuur, is een vervelende plantenziekte die vooral fruittelers en boomkwekers zorgen baart. De ziekte komt echter niet alleen in boomgaarden voor. Naast appel- en perenbomen zijn nog andere planten - in tuinen, parken, natuur- en landbouwgebied - gevoelig voor de ziekte.