Studio OMD

Op zondag 10 september is het weer Open Monumentendag. Tijdens het grootste monumentenfeest van Vlaanderen staat onroerend erfgoed centraal.

Infomarkten Demervallei
> Maak kennis met de toekomst van de Demer- en de Laakvallei
De Demer in Zichem

De gemeentelijke, provinciale en gewestelijke Demerpartners organiseren op dinsdag 21 februari in Aarschot, op donderdag 23 februari in Werchter en op woensdag 15 maart in Zichem een infomarkt over de Demervallei. Ze stellen er hun toekomstvisie over de Demer- en Laakvallei aan het grote publiek voor.


Snoei tijdens de winter tegen bacterievuur
Een jaarlijkse snoei van meidoornhagen reduceert het infectierisico op bacterievuur.

Bacterievuur of perenvuur is een aantasting die veel schade kan toebrengen aan de fruitteelt. De dienst Land- en Tuinbouw van de provincie Vlaams-Brabant stuurt in de gevoelige periode waarschuwingsberichten om extra op te letten voor mogelijke infecties. Hierin lees je onder andere hoe je het kan herkennen en welke waardplanten je best...

maandag 21 november 2016
Plantseizoen gestart!
Onze landschapsteams starten met de eerste aanplantingen van dit plantseizoen.

Na een zeer milde start met prachtige herfstkleuren is de herfst nu echt ingeluid met de eerste najaarsstorm. Zodra de bladeren beginnen te
vallen, kan het plantseizoen stilaan van start gaan. Plantgoed wordt dan beschikbaar voor verkoop in de kwekerijen en onze landschapsteams kunnen op pad!

vrijdag 28 oktober 2016
Demerdag
> samen werken aan een mooie toekomst voor Demer en Laak
Alle partners actief in de vallei ondertekenden symbolisch de toekomstvisie voor Demer- en Laakvallei op de Demerdag

De provincie Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw werken, samen met het Bekkenbestuur, de Vlaamse overheid en de gemeentebesturen van de Demergemeenten, aan een veilige, natuurlijke en recreatieve herinrichting van de Demer- en Laakvallei. Op vrijdag 28 oktober 2016 ondertekenden ze symbolisch de visietekst van het...

 
donderdag 27 oktober 2016
Gezocht: 24 klimaatpioniers.
> Boost jouw klimaatproject!
Boost jouw klimaatproject!

Ben jij zo'n burger met een beginnend klimaatproject? Of zet jij met jouw onderneming of wijkinitiatief in op klimaat? Wil jij jouw klimaatproject een extra boost geven? Laat de Burgerschool jou dan helpen om jouw project te doen groeien. De provincie Vlaams-Brabant zoekt 24 klimaatpioniers!

donderdag 8 september 2016
COOL! Van ijsberg tot winterhotel. IJskelders in Vlaams-Brabant.
> nieuwe brochure

In een tijd waarin mensen zonder koelkasten en diepvriezers leefden, bewaarde men ijs in ijskelders. Vandaag zijn deze grotachtige constructies een ideaal winterverblijf voor vleermuizen. Door deze herbestemming kan dit klein patrimonium toch bewaard blijven voor de toekomst.

donderdag 1 september 2016
Ontmoet de Demer
Bijzondere Demerplekjes worden unieke ontmoetingsplaatsen

De Demervallei van Diest tot Werchter is een parel van groen en erfgoed waar je dichtbij huis tot rust en ontspanning kan komen. Dankzij ondersteuning via het Platteland Plus programma zullen de vijf Demergemeenten, Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland vijf unieke ontmoetingsplaatsen creëren aan de Demer.

vrijdag 19 augustus 2016
Extra bescherming voor vleermuizen in de abdij van Averbode
> ondertekening intentieverklaring
Ingekorven vleermuis

De gebouwen van Abdij Averbode zijn uitzonderlijk rijk aan vleermuizen. Verschillende partners werken samen om de bescherming van deze diertjes te garanderen. Op vrijdag 19 augustus 2016 ondertekenden afgevaardigden van Abdij van Averbode, Natuurpunt en het Regionaal Landschap Noord-Hageland een intentieverklaring over vleermuisvriendelijk...

maandag 5 september 2016
Zonnige zomersnoeicursus
> terugblik

Op onze zomersnoeicursus van vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus waren er in totaal 50 enthousiaste deelnemers van de partij. De lesgevers van de Nationale Boomgaardenstichting demonstreerden snoeitechnieken voor de verschillende soorten hoogstamfruitbomen waarna de deelnemers zelf de snoeischaar ter hand konden nemen.