Uniek boek over Regionale Landschappen in Vlaanderen
Een inspiratiebron voor iedereen die bij natuur- en landschapszorg betrokken is...

Regionale landschappen in Vlaanderen. Waar komen ze vandaan? Hoe passen ze in het natuur- en landschapsbeleid? Waar staan ze vandaag en hoe verhouden ze zich tot Europese ontwikkelingen? En vooral: waar kan het met die instrumenten voor een geïntegreerd buitengebiedbeleid naartoe?

Saartje op verkenning in de Demerbroeken
Saartje Vandendriessche in de Demerbroeken

Saartje Vandendriessche ontdekte in Vlaanderen Vakantieland een stukje ongerepte natuur in de geboortestreek van Ernest Claes.

vrijdag 17 januari 2014
Win een koesterster!
> of een 'Gulden Bie'
Acties voor bijen worden bekroond met een Gulden Bie

Net als de voorbije jaren kan je als koesterburenpartner met jouw actie gelauwerd worden en anderen inspireren. Dus: Heb jij het voorbije jaar actie ondernomen voor een of meerdere koesterburen? En vind je jouw project een voorbeeld voor andere gemeenten, verenigingen, scholen of bedrijven?

Lubbeek: rijk aan bronnen
> oproep!
De gevlekte beekroofkever leeft in zuiver bronwater.

Binnen ons werkingsgebied telt Lubbeek de meeste bronnen.
Bronnen bevatten erg zuiver water en herbergen zodoende een zeer specifieke fauna en flora.
Daarom leggen we in 2014 de focus op deze bronnen en zijn nu volop bezig met de voorbereidingen.

Fruit persen bij de mobiele fruitpers
> terugblik
De fruitpers perst deze appels tot een lekker sap

Heel wat mensen hebben hoogstamfruitbomen in hun tuin staan. Het fruit is lekker én perfect om tot appelsap te persen! Maar hoe en waar doe je dat?

dinsdag 8 oktober 2013
Infoavond Putten van Fonteyn
> terugblik
Putten van Fonteyn, een uniek moerasgebied

Op dinsdag 8 oktober organiseerden we samen met de gemeente Tremelo een infovergadering over het gebied 'Putten van Fonteyn' voor de omwonenden. De Putten zijn immers niet alleen mooi maar hebben ook een grote natuurwaarde. Voor de meeste mensen is dit echter onbekend terrein.

zondag 13 oktober 2013
Winnaars fotowedstrijd Demervallei 2013
Theo vanden Wyngaert wint dankzij zijn 'IJsvogel' een ballonvlucht over de Demervallei

Als start van de week van het bos werden op zondag 13 oktober in Diest de winnaars van de fotowedstrijd Demervallei bekend gemaakt door onze voorzitter Julien Delauré. Burgemeester Jan Laurys en schepen van Leefmilieu Geert Cluckers overhandigden de prijzen.

 

donderdag 26 september 2013
Nieuwe soort waterkever ontdekt in Bekkevoort
De Hydraena melas is 2,1 tot 2,3 mm groot.

In de Wissenbeemd in Bekkevoort ontdekte onze biodiversiteitsmedewerker Nobby Thys recent acht exemplaren van een zeldzame waterkever: de 'Hydraena melas'. Het gaat om een nieuwe soort voor Vlaanderen en nieuwe soorten waterkevers worden maar zelden ontdekt.

Vlaanderen Vakantieland op stap in ons regionaal landschap
De Vlooybergtoren in Tielt-Winge

Reporter Peter Pype gaat in het Een-programma 'Vlaanderen Vakantieland' op stap in onze regio. Aan de hand van twee routes uit onze wandelbox 'Landschapswandelingen Noord-Hageland' verkent hij de prachtige natuur in en rond Lubbeek en Tielt-Winge.

dinsdag 11 juni 2013
Een nieuw kleedje voor onze wandelbox
> 180 km wandelplezier
De vernieuwde wandelbox voorgesteld aan de pers

In samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant hebben we onze wandelbox 'Landschapswandelingen Noord-Hageland' aangepast en vernieuwd. De nieuwe handige box in pocketformaat werd op dinsdag 11 juni voorgesteld aan de pers.