woensdag 7 juni 2017
Unieke platbodem 'aangemeerd' in Zichem
> ontmoet de Demer

Op woensdag 7 juni ging een unieke platbodem ‘voor anker’ aan De Hemmekes in Zichem. Het is het eerste van vijf bakens langs de Demer. De platbodem verwijst naar de vaartuigen die vroeger, volgeladen met hooi uit de Demervallei, over het water getrokken werden. Op het dek van deze stalen boot komt een picknicktafel.

maandag 19 juni 2017
Leerlingen van de gemeentelijke basisschool Wezemaal dromen van een groene speelplaats...
De leerlingen tekenden hun groene droomspeelplaats!

Een groene heuvel, buitenklasje en een moestuin of een klauterparcours met natuurlijke elementen, een kleurrijke insectentuin en een levend doolhof. De leerlingen van de gemeentelijke basisschool in Wezemaal lieten hun fantasie de vrije loop en tekende hun ideetjes in op de plattegrond van de speelplaats.

Gratis bijen doe-pakket!
> voor inwoners uit Bekkevoort en Tielt-Winge
Kleurrijke bloemenpracht in je tuin!

In het kader van het Europees project ‘Meer natuur voor pittig fruit’ neemt het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw tal van acties om het bijenbestand op te krikken. In de fruitgemeenten Bekkevoort en Tielt-Winge werken we hiervoor niet alleen samen met de gemeentebesturen en de lokale fruittelers, maar ook met particulieren. Speciaal voor...

Wim Boonen
> nieuwe algemeen coördinator
Wim Boonen is onze nieuwe algemeen coördinator

Begin mei is Wim Boonen van start gegaan als de nieuwe algemeen coördinator van Regionaal Landschap Noord-Hageland. Wim, 41 jaar oud, is van opleiding zowel historicus als bio-ingenieur. De voorbije 7 jaar was hij coördinator, eerst van Bosgroep Noorderkempen, nadien van de fusiebosgroep Kempen Noord.

Start bouw van de eerste ontmoetingsplaatsen aan de Demer
In juni werkt men aan 'de Hemmekes' in Zichem aan deze picknickboot.

De vergunningen zijn afgeleverd, de ontwerpers zijn volop aan het werk in het atelier en binnen een paar weken worden de voorbereidende werken op locatie aangevat. In juni zal je op drie locaties in de Demervallei de eerste Demerbakens zien verschijnen waar je het verhaal van de rivier kan leren kennen.

Dreefherstel in Holsbeek
> landschapsteams in actie
Dankzij de kroonverankeringen verkleint het risico op breuken.

Dreven spreken aan door hun imposante karakter. Ze vormen mooie lijnen in het landschap en met hun vaak monumentale bomen laten ze niemand onbewogen. Maar ook hier is af en toe beheer nodig. In Holsbeek hebben we recent in de Attenhovendreef en de Dreef van Tilt 36 rode beuken gesnoeid en bij 4 bomen lieten we kroonverankeringen aanbrengen....

maandag 15 mei 2017
Organiseer een activiteit op Dag van de Trage Weg 2017
> oproep
Organiseer een activiteit op de Dag van de Trage Weg!

Langs trage wegen ontdekken we de karakteristieke landschappen en natuurwaarden van ons land. Trage wegen op de kaart zetten, betekent zorg dragen voor open ruimte en omgeving. Tijdens het jaarlijkse campagneweekend Dag van de Trage Weg zetten enthousiastelingen in heel Vlaanderen lokale trage wegen in de kijker.

donderdag 6 april 2017
Zichemse Poort: van vergeten restruimte tot bloeiend oeverparkje
Groenarbeiders van vzw Groenwerk-de Winning planten de gemengde haag aan

Toyota Parts Centre Europe Diest wil een steentje bijdragen om de biodiversiteit en de levenskwaliteit in Diest te verhogen. We kozen samen met de stad Diest het terrein aan de Zichemse Poort uit om te transformeren tot een fleurig park aan het water. Dit sluit mooi aan met de Demer die opnieuw in volle glorie door de stad vloeit!

Infomarkten Demervallei brengen meer dan 600 mensen op de been!
In Werchter kwamen heel wat bewoners zich informeren.

In februari en maart 2017 werd de toekomstvisie voor de Demervallei voorgesteld aan het brede publiek op infomarkten in Werchter, Aarschot en Zichem. Meer dan 600 enthousiaste bezoekers kwamen een kijkje nemen en reageerden veelal zeer positief op het plan.

donderdag 6 april 2017
Noord-Hageland weer heel wat landschapselementen rijker!
> einde plantseizoen
Landschapsploeg aan het werk in Tielt-Winge

Nu de lente zijn intrede heeft gedaan is het plantseizoen afgelopen. Vanaf november hebben we weer heel wat hagen, heggen, houtkanten en hoogstamfruitbomen laten aanplanten. Met dank aan de ploegen van het sociaal-economiebedrijf De Vlaspit die deze werken voor ons uitvoerden.