dinsdag 20 mei 2014
Bacterievuur, niet in mijn tuin!

Bacterievuur, ook gekend als perevuur, is een vervelende plantenziekte die vooral fruittelers en boomkwekers zorgen baart. De ziekte komt echter niet alleen in boomgaarden voor. Naast appel- en perenbomen zijn nog andere planten - in tuinen, parken, natuur- en landbouwgebied - gevoelig voor de ziekte.

Verhalenwedstrijd Demervallei
> win!
B&B De Meren in de Langdorpse bossen

Bewoners van de Demervallei, wij zijn benieuwd naar jullie verhalen van vroeger en nu!
Een verslag, gedicht, vertelsel… bezorg ons jouw Demerrelaas en wie weet wordt jouw verhaal het voorwoord van de Demerkrant 2015! Bovendien maak je kans op een tweedaags arrangement voor twee personen in B&B De Meren in de Langdorpse bossen.

dinsdag 20 mei 2014
Actie in de Demervallei!
> Demerkrant 2014
Actie in de Demervallei!

Benieuwd naar wat er reilt en zeilt in de Demervallei? In deze nieuwe editie van de Demerkrant vind je een overzicht van de lopende acties in onze vijf Demergemeenten. We nemen ook een kijkje bij de Laak, een rivier die nog steeds een belangrijke rol speelt bij de valleibewoners.

Op pad langs de unieke bouwstenen van Noord-Hageland
> ontdek de nieuwe ijzerzandsteenroutes
De ijzerzandsteengroeve Wijngaardberg

Overal in het Hageland stuit je op ijzerzandsteen. Van kerken, woonhuizen en tuinmuurtjes tot oude groeves en holle wegen in het landschap. Ga zelf op zoek naar deze roestbruine bouwsteen van het Hageland via deze nieuwe thematische ontdekkingstochten!

dinsdag 29 april 2014
Provincie en Regionale Landschappen werken samen
Vlaams-Brabant ondertekent als eerste provincie de samenwerkingsovereenkomst met regionale landschappen

 Op dinsdag 29 april ondertekende de provincie Vlaams-Brabant de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de 5 Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen. Hiermee bekrachtigt de provincie Vlaams-Brabant, als eerste Vlaamse provincie, de samenwerking nieuwe stijl met de regionale landschappen.

Uniek boek over Regionale Landschappen in Vlaanderen
Een inspiratiebron voor iedereen die bij natuur- en landschapszorg betrokken is...

Regionale landschappen in Vlaanderen. Waar komen ze vandaan? Hoe passen ze in het natuur- en landschapsbeleid? Waar staan ze vandaag en hoe verhouden ze zich tot Europese ontwikkelingen? En vooral: waar kan het met die instrumenten voor een geïntegreerd buitengebiedbeleid naartoe?

Saartje op verkenning in de Demerbroeken
Saartje Vandendriessche in de Demerbroeken

Saartje Vandendriessche ontdekte in Vlaanderen Vakantieland een stukje ongerepte natuur in de geboortestreek van Ernest Claes.

Lubbeek: rijk aan bronnen
> oproep!
De gevlekte beekroofkever leeft in zuiver bronwater.

Binnen ons werkingsgebied telt Lubbeek de meeste bronnen.
Bronnen bevatten erg zuiver water en herbergen zodoende een zeer specifieke fauna en flora.
Daarom leggen we in 2014 de focus op deze bronnen en zijn nu volop bezig met de voorbereidingen.

Fruit persen bij de mobiele fruitpers
> terugblik
De fruitpers perst deze appels tot een lekker sap

Heel wat mensen hebben hoogstamfruitbomen in hun tuin staan. Het fruit is lekker én perfect om tot appelsap te persen! Maar hoe en waar doe je dat?

dinsdag 8 oktober 2013
Infoavond Putten van Fonteyn
> terugblik
Putten van Fonteyn, een uniek moerasgebied

Op dinsdag 8 oktober organiseerden we samen met de gemeente Tremelo een infovergadering over het gebied 'Putten van Fonteyn' voor de omwonenden. De Putten zijn immers niet alleen mooi maar hebben ook een grote natuurwaarde. Voor de meeste mensen is dit echter onbekend terrein.